În timp ce multe dintre filmele sexuale de astăzi sunt în mod evident sexuale, există câteva excepții de la regulă. Aceste filme nu sunt tocmai despre sexul culminant, dar sunt cu siguranță despre temele emoționale subiacente. Un astfel de film este The Piano Teacher, care se bazează pe un roman și prezintă performanțe excelente din partea principală. În ciuda subiectului său erotic, filmul este mai mult despre evidențierea temelor de gen și sexualitate decât despre sexul în sine. De asemenea, tratează temele tradiției familiei și ale mâncării senzuale.

Filmele de sex nu sunt doar despre scena de sex, ci pot oferi și o privire fascinantă asupra unei epoci trecute. Există unele filme deosebit de bizare din anii 1970 și chiar și puteți obține o perspectivă asupra mentalității epocii din ele. Dacă cauți o privire în urmă la unul dintre cele mai ciudate decenii din istorie, filmele sexuale îți vor oferi o privire despre cum era în acea epocă.

În timp ce filmele lui de Renzy abordează adesea subiecte neplăcute, ele sunt, de asemenea, remarcabil de perspicace și el a știut să tragă sforile spectatorilor. Filmele sale cu tematică sexuală nu sunt neapărat frumoase din punct de vedere estetic, dar au momentele lor. Acest lucru este valabil mai ales pentru American Pie, un film care a fost clasificat R. Prezintă impulsuri carnale, alcool ca lubrifiant și consimțământ neclar și este unul dintre cele mai emblematice filme ale anilor 1980.

Un alt film controversat care a făcut furori a fost The Realm of the Senses de Nagisa Oshima, care a arătat sex nesimulat între doi actori. Deși a fost interzis în unele țări, este încă considerat un tabu. Cu toate acestea, a fost unul dintre primele filme care a explorat relația dintre sex și moarte.

Anii 1970 au fost o perioadă în care realizatorii de film au fost mai îndrăzneți în abordarea sexului. În timp ce unii regizori au evitat în întregime să includă scene explicite, alții mai sofisticați au încercat să facă din scenele hardcore parte integrantă a poveștii. Realizatorii de film au încercat să integreze subiecte care înainte erau tabu în filmele de masă, cum ar fi homosexualitatea și pedofilii.

Pe lângă genurile mainstream, filmele de artă sunt renumite și pentru scenele lor de sex. Filmul suedez nud Summer with Monika este un exemplu excelent în acest sens, în timp ce Ultimul tango din Paris prezintă o scenă de penetrare pe bază de unt. Alte exemple de filme de artă care includ scene de sex includ Betty Blue, care descrie o sesiune pe plajă. În mod similar, Blue is the Warmest Color (1992) este, de asemenea, un bun exemplu de film sexual.

„Dark Horse Ranch” este un alt film sexual obositor care este în mare parte aruncat la gunoi. Acest film prezintă o performanță de Elizabeth Berkley care provoacă fricori, dar este totuși un film distractiv care abordează cultura showgirl din Las Vegas. Există un cult al orgiei în acest film, precum și o prostituată într-o morgă.

Herschell Gordon Lewis, alias „Nașul lui Gore”, a fost un pionier în genul de exploatare. El este, de asemenea, cunoscut pentru filmele sale cu pielea mai moale, dar a negat că a fost un pistol angajat când a regizat „Black Love” în 1971, sub pseudonimul R.L. Smith. O arhivă de film dedicată acestui gen de filme se găsește la Vinegar Syndrome.

În timp ce filmele erotice sunt menite să creeze senzații sexuale în spectatori, ele pot reflecta și întrebări filozofice despre frumusețea senzualității, dragostea romantică și dorința sexuală. Filmele au inclus scene de dragoste încă din epoca mută. În timp ce majoritatea filmelor porno  sunt incendiare, unele sunt mai artistice decât altele.

O altă poveste cu sexualitate întunecată este filmul indie din 2002 „Shame”, regizat de Steve McQueen și cu Michael Fassbender în rol principal. În ciuda conținutului său ridicat de sprâncene, Shame are un factor de comedie scăzut. Continuarea sa, The Shagger, prezintă aceleași personaje și complot ca Shame.